Historiallinen miljöö



Vanhan Puhoksen alue on rauhallinen ja rentouttava paikka, missä voi kokea historiaa ja elää nykypäivää kaikilla aisteilla.


Mylly
Puhoksen ensimmäinen mylly on rakennettu jo vuonna 1641. Se paloi historiansa aikana monta kertaa, mutta on aina rakennettu sitkeästi uudelleen. Nykyinen mylly on samalla paikalla 1800-luvulta lähtien ja myllyn korkea osa on rakennettu 1951, jolloin elettiin myllyn todellista kulta-aikaa. Parhaina vuosina myllyllä jauhettiin vuoden jokaisena päivänä, ainoastaan joulupäivänä levättiin.
Viljat tuotiin myllylle hevosella tai veneellä lähikylistä ja kauempaa muista pitäjistä. Myllyssä jauhettiin vuosien aikana rehuviljat, ruista, vehnää, täysjyvää, hiutaletta, ryyniä, pettua, tattaria, auringonkukkaa ja loppuvaiheessa jopa härkäpapuja.

Komea mylly on Vanhan Puhoksen sydän ja on edelleen toimintakunnossa. Nyt siinä toimii kesäisin Myllyravintola Wanha Puhos ja mylly käynnistetään näytösluontoisesti muutaman kerran vuodessa.



Perinnenavetta

Vanhan Puhoksen perinnenavetta on rakennettu alueelle 1920-luvulla ja siellä eleli Puhoskartanon pihan lehmät, hevoset ja siat. Upea navettarakennus on nähnyt monta vuosikymmentä ja vaikka eläimiä ei siellä enää elelekään, niin niistä ajoista muistuttaa muun muassa hevosten nimilaatat nykyisen kahviotilaksi muutetun osan katossa. Ennen tila toimi hevospilttuuna.

Nykyisin perinnenavetasta löytyy hieno ja kattava näyttely maatalouden, kodinhoidon ja arkisten tarvikkeiden esineistöä. Lisäksi navettaa pystyy vuokraamaan juhla- ja tapahtumatilaksi.

Perinnenavettan vuokrauksesta vastaa Keski-Karjalan perinnekoneyhdistys ry



Vanha hovi

Vanha hovi oli noin 40 metriä pitkä komea rakennus, jossa huoneita oli jopa 25. Sillä oli vankka kiviperusta, mikä on edelleen nähtävissä hovin paikalla. Rakennuksen alla oli kellarit. Hovia ympäröi upea puisto, jossa kasvoi useita siihen aikaan harvinaisia puita: lehmuksia, pähkinäpuita, poppeleita, omena- ja kirsikkapuita sekä lehtikuusia. Näistä puista osa on edelleen jäljellä ja ihasteltavissa Vanhan hovin luona. Pihalla oli myös kalalammikko.

Vanhan hovin paikka löytyy Kartanontien varresta, noin 100 metriä Vanhan Puhoksen kävelysillalta (Arppensilta) koululle päin. Jäljellä on vielä kivijalkaa, punainen matalakattoinen rakennuksen osa ja sen takana ovi viinikellariin. Rakennuksen vieressä on Höyrylaiva 150 vuotta -muistomerkki.


Lisää historiasta:

www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1104  - Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt
kansallisbiografia.fi  - haku henkilön nimellä mm. Nils Ludvig Arppe, Antti Juhana Mustonen
kiteeseura.com
https://journal.fi/koulujamenneisyys/article/download/98884/56572/170527 -Branderin suku
https://www.keskikarjalaan.fi/